Opret ny alarm

Sådan investerer du i guld

Selvom guld ikke længere bruges som penge, som det blev engang, er det stadig en attraktiv investering. Hvorfor? Fordi guld altid er i begrænset udbud – ulig valutaer og andre investeringsobjekter. Hastigheden og omkostningerne ved at mine guld gør, at der næsten altid vil være en større mængde valuta, som løber efter en mindre og mindre mængde guld.

Takket være denne lille mængde guld i verden, har guld historisk bevaret sin købekraft igennem århundreder. Populært siges det f. eks., at 1 oz guld kunne købe en fin toga og et par sandaler i antikkens Grækenland, hvor det i dag kan købe et fint jakkesæt og sko.

Af samme årsag er guldinvestering en god måde at skåne dig selv for effekterne af en inflation, der er løbet løbsk.

Så, hvordan kommer man ind på guldmarkedet som en almindelig person? Først og fremmest er det muligt at købe fysisk guld i form af både guldbarrer og guldmønter.

Inden du begynder at købe bør du lære mere om markedet. Læs videre for at blive klogere på, hvordan du kan komme i gang med din guldinvestering.

Muligheder for guldinvestering

· Guld Bullion

Dette er én af de mest populære måder at eje guld. Når de fleste tænker på guld bullion, tænker folk typisk på en stor guldbarre

Guld bullion betyder dog enhver form for investeringsguld, der er blevet kontrolleret og certificeret i henhold til renhed og vægt. Dette inkluderer guldbarrer, guldmønter osv. 

I de fleste tilfælde kommer bullion i form af en guldbarre. Når du køber guldbarrer anbefales det, at du finder en balance mellem barrernes størrelse og antal. F. eks. hvis du ønsker at købe 1 kg guld, kan det anbefales at dele dem op i mindre stykker fremfor kun have én 1 kg guldbarre . Det kan være svært at finde en investor til din guldbarre, hvis den er en halv million værd. Ydermere, hvis du skal bruge lidt hurtige kontanter, kan du ikke bare sælge 10% af barren. Derfor bør du også investere i mindre barrer og mønter, da de er mere likvide, og vil være lettere at få afsat.

· Guldmønter

Guldmønter udstedes af stater verden over, og købes typisk af private sælgere med en avance på mellem 4% og 7% af deres egentlige værdi.

Fordelene ved at investere i guldmønter er bl.a:

  • Det er lettere at tjekke ægtheden af guldmønter bl.a. ved at lytte til møntens klang.
  • Guldmønter kommer i mindre størrelser, hvilket gør dem til en mere praktisk måde at investere i fysisk guld.
  • Der er mange respekterede forhandlere, der sælger guldmønter.

Som en begynder bør du fokusere på de gængse mønter, såsom amerikansk eagle, australsk kænguru, østrigsk wiener philharmoniker, canadiske maple leaf og sydafrikansk krugerrand. Lad samlerne om de ældre, sjældnere guldmønter.

· Mineaktier

Du kan også investere i minevirksomheder som en indirekte form for guldinvestering. Dette gøres ved at købe fonde, ETF’er eller aktier, der fokuserer på virksomheder, som miner guld.

Der findes multinationale minevirksomheder, der opererer i hele verden. Derfor er det vigtigt at tænke over flere forskellige ting, når du køber aktier. Da dette er en tidskrævende mulighed er den ikke realistisk for alle investorer.

Denne mulighed er dog sammenlignelig med det at eje fysisk guld.

Hvordan køber man guld?

Det siger sig selv, at du ikke bare kan gå hen til enhver butik for at købe guld. Der er hjemmesider, hvor du kan købe guldmønter. Nogle sider sælger mønter direkte, mens andre snarere tilbyder en form for platform til investorer. Der er naturligvis fordele og ulemper ved begge platforme, men hos Tavex ønsker vi at give vores kunder ægte guld i hånden.

Ligesom med enhver anden form for investering, bør du gøre dit forarbejde, før du køber guldmønter eller guldbarrer, idet nogle sider er anerkendte – mens andre ikke er.

Konklusionen

Når det kommer til investering i guld, er det vigtigt at gøre det klart for sig selv, hvad ens formål med investeringen er. Ønsker du at tjene masser af penge hurtigt, er fysisk guld ikke vejen frem. Ønsker du derimod at sikre en formue eller hedge dine andre investeringer, er fysisk guld en god idé.

Hvis du beslutter dig for at komme i gang med guld, kan du tale med os – vi vil give dig vejledning gennem diverse produkter og vores holdning til markedet – og vi giver naturligvis gerne flere råd med på vejen.