Opret ny alarm

Snyd ikke dig selv i banken

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 05.07.2019
Guldpris (XAU-DKK)
10 147,00 DKK/oz
  
- 0,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
120,56 DKK/oz
  
+ 0,93 DKK
Af Peter Kyhn

Fra 1946 og mange år frem udgav faderen til en af mine gode venner en håndbog til udfyldelse af selvangivelser. Den hed kort og godt Skatten, men blev dygtigt markedsført med en plakat, hvor på der stod SNYD I SKAT.

Efter det første ord var der med meget små skråskrifttyper indsat ordene ”ikke Dem selv”. Det var effektiv reklame og den sørgede for gode salgstal til håndbogen.

Vigtigt ikke at snyde sig selv

Det er altid vigtigt ikke at snyde sig selv ved at gøre det, der umiddelbart kan virke enklest. Fordi det er altid en selv, der taber på det – og andre, der vinder.

Et sted, hvor danskerne med bankgaranti snyder sig selv, er ved at opbevare sine surt optjente og hårdt beskattede sparepenge i banken. Der får de nemlig 0,00% i rente, altså nul og nix. Det betyder et stensikkert tab i form af inflationen, der nedskriver dit indestående med ca. 1% årligt.

Plakaten SNYD (ikke Dem selv) I SKAT. Foto: Jens Stubkjær, d.y.

Ved udgangen af maj havde danskerne 934 milliarder kroner stående i banken, hvilket er det højeste tal nogensinde. Det er også hele 54 milliarder kroner mere end på samme tidspunkt i 2018, skriver Berlingske. Og det er på den gode side af de 200.000 kroner per dansker.Det nemt at lade pengene blive på kontoen, når man ikke bruger dem.

Nykredit: Parker ikke for meget i banken

Berlingske har talt med chefanalytiker Mira Lie Nelsen fra Nykredit, der også mener, at danskerne kunne placere deres mange penge klogere. Man har egentlig kun brug for at have halvanden eller to månedslønninger stående i banken til det uforudsete.

Problemet er, at aktier og obligationer er dyre som aldrig før, og at man skal længere ud i investeringsjunglen før, at der for alvor er afkast i sigte – og så er risikoen som oftest større.

Derfor foreslår Mira Lie Nielsen, at man betaler dyr gæld ned – og det er jo altid godt – samt at man eventuelt investerer i energiforbedringer i sin bolig for på den måde at få afkast af sine penge. Man kan også begynde at pensionsopspare eller at indbetale på en børneopsparing, mener hun.

Har du for meget på kontoen, kan du med fordel isolere din bolig, mener Mira Lie Nielsen fra Nykredit. Kilde: Wikipedia.

Prøv guld for dine nulrentemidler

Må vi fra Tavex anbefale, at du overvejer at placere en del af dine frie midler, som ellers bare står og blomstrer til 0 i rente, i guld? Du skal ikke regne med at tjene kassen på at spekulere i guld fra dag til dag, for det er ikke gulds store force.

Gulds styrke er nemlig, at det passer på din købekraft over tid.

Hvis det i 1919 kostede 150 kroner at få syet et jakkesæt, så koster det 15.000 kroner i dag. Men mængden af guld, du betaler for at få syet et sæt tøj, er stadig den samme. Det vil sige, at guldet ikke har tabt værdi målt i et sæt tøj, men at pengene er blevet 100 gange mindre værd.

Det kan være, at du ikke har brug for et skræddersyet sæt tøj – måske vil du hellere have en let sommerkjole, som er meget nemmere at sy. De er svære sætte tal på. Det er nemmere f.eks. med en bil.

Ford T 1908

I 1908 kostede Henry Fords nye model T, verdens første industrielt fremstillede personbil, 825 USD i udsalgspris hos forhandlerne. Det var en fin og meget moderne bil efter tidens standard, så den var en hel del dyrene end Fords model N, som havde været på markedet i nogle år.

825 USD svarer med datidens pris til 43 troy ounces guld (à 31,1 g). Det giver en nutidspris på 60.000 USD ved en guldpris på knap 1400 USD for en ounce guld. Og det er, hvad en bedre familiebil koster i USA i dag.

Ford T, kaldet Tin Lizzie, i Salt Lake City 1910 to år efter lanceringen. Dengang man var stolt over at eje en Fordbil, som de kaldtes. Foto: Harry Shipler

Endnu en gang viser opgørelsen af værdi over tid det samme: bilen koster i 2019 det samme målt i guld, men 72 gange mere målt i penge. Penge, amerikanske dollars, verdens hovedvaluta, er dermed over 111 år blevet 72 gange mindre værd målt i en bedre familiebil.

Lønfremgang redder ikke opsparing

Men, indvender du, det er jo egentlig ikke noget problem, for du har også fået mere i løn i løbet af perioden – og du regner stadig med at få mere i løn. Og den lønfremgang har gjort, at du er rigere, end din tipoldefar var i 1908.

Jo, det er sikkert rigtigt, at det bliver sådan – du vil opleve lønfremgang på lønfremgang, såfremt vores økonomiske system ikke bryder sammen eller sættes under stærkt pres.

Men det var ikke det, vi diskuterede. Vi diskuterede, hvordan man kunne holde værdien af penge, som du allerede har tjent og sat i banken. Og de penge i banken bliver ikke flere af, at du får en lønfremgang i fremtiden. De bliver tvært imod mindre værd på grund inflationen.

Men pengene kan langt bedre holde deres værdi målt i forbrugsgoder, når de opbevares over tid i form af guld og ikke som penge i banken.

Køb guld så du aldrig bliver fattig

Derfor er der mere end en kerne af sandhed i det, når vi skriver, at guld ikke vil gøre dig rig, men guld kan sørge for, at du aldrig bliver fattig.

 

PS

Forfatteren af Skatten og idémanden til ”SNYD ikke Dem selv I SKAT”, Jens Stubkjær senior, blev aldrig dus med sine læsere. Årbogen ophørte i 2009.

 

Guldpris (XAU-DKK)
10 147,00 DKK/oz
  
- 0,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
120,56 DKK/oz
  
+ 0,93 DKK

Du vil måske også gerne læse