Opret ny alarm

Kampen om kontanter spidser til

Offentliggjort af Tavex i kategori Nyheder på 27.02.2017
Guldpris (XAU-DKK)
10 278,70 DKK/oz
  
+ 166,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
121,87 DKK/oz
  
+ 1,69 DKK

Kongens mønt har det svært i Danmark.

De elektroniske betalingstjenester går deres sejrsgang, mens en masse meningsdannere og virksomheder presser på for, at man skal gå endnu videre – og kontanterne skal væk.

I erhvervsminister Brian Mikkelsens forslag til ny lov om elektroniske betalingstjenester, som netop er sendt i høring, får virksomheder lov til at afvise at tage imod kontanter i tidsrummet 22.00-06.00. Det skal i følge planen gælde fra 1. januar 2018.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er glad for det nye forslag, men du kan komme med kommentarer til forslaget her. Du behøver ikke være medlem af organisationen.

Professoren: Kontanter er dyre og dumme

Danmarks Radios Orientering på P1 er også blevet opmærksom på kampen om kontanterne.

Dampradioen besøgte derfor dels CBS’ kantine, som netop har afskaffet kontanterne, og professor Jans Damsgaard, der på samme institution er leder af Institut for IT-ledelse og en stærk fortaler for digitalisering.

Professor Damsgaard har for kort tid siden skrevet i et indlæg, at kontanter er dyre og dumme, og på P1 fik han sendetid til at forklare, at store pengesedler stort set ikke bruges til andet til kriminalitet og terrorisme – og at danskere dårlig nok ved, hvordan 500- og 1000-kronesedlerne ser ud.

Ludvigsen: Kontanter infamiseres

Som modvægt til Damsgaard har P1 Orientering talt med debattøren og journalisten Jacob Ludvigsen.

Han vil gerne have lov til at beholde sine kontanter og beklager, at magtfulde mennesker, professorer og direktører, målrettet bedriver en infamiseringskampagne mod kontanterne. Underforstået, at kontanter kun skulle være for gamle, fattige, evnesvage eller kriminelle.

Ludvigsen mener, at denne kampagne er drevet af interesser omkring f.eks. virksomheder som Nets, der har en konkret økonomisk interesse i, at betalinger foretaget elektronisk.

Ludvigsen mener også, at man bliver umyndiggjort som borger, hvis læger og forsikringsselskaber har adgang til at se, hvad man bruger sine penge på.

Elektronisk sårbarhed

IT-professoren Jan Damsgaard mener, at man ved hjælp af såkaldt block chain-teknologi kan “pseudo-anonymisere” betalinger, så dette ikke er et problem.

Det bider imidlertid ikke på Jacob Ludvigsen, der mener, at man lukker øjnene for, hvor sårbare, de elektroniske betalingsformer er og peger på til Nets’ jævnlige nedbrud.

Ludvigsen henviser også til Forbrugerrådets udtalelse mod afmonteringen af kontanterne: “Blot fordi man installerer en elevator i en bygning, betyder det ikke, at man river trappen ned.”

Hør udsendelsen her: http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/orientering-2017-02-24#!/

Guldpris (XAU-DKK)
10 278,70 DKK/oz
  
+ 166,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
121,87 DKK/oz
  
+ 1,69 DKK

Du vil måske også gerne læse