Opret ny alarm

Kaos for Venezuelas plagede valuta

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 19.12.2016
Guldpris (XAU-DKK)
15 427,80 DKK/oz
  
+ 137,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,42 DKK/oz
  
+ 1,07 DKK

Venezuela er et land i politisk og økonomisk kaos, som senest har pådraget sig international opmærksomhed ved, at landets præsident ikke formår at gennemføre en reform af landet valuta, bolivaren.

I weekenden meddelte præsident Nicolas Maduro, at hans plan om at afskaffe landets største seddel, 100 bolivaren, inden en ny valuta med en 20 gange så høj en værdi er indført, er udskudt. Præsidenten sørgede samtidig for at lukke landets grænser til Brasilien og Colombia til efter nytår.

Præsident: USA ødelægger vores valuta

Den socialistiske præsident Maduro mener, at han er tvunget til disse skridt, eftersom en USA-støttet mafia opsnapper 100-bolivarsedlerne og tager den ud af landet, mener han. Formålet er, at få Venezuelas økonomi til at bryde sammen og vælte styret i hovedstaden Caracas, der, siden tidligere præsident Hugo Chávez tog magten i 1999, har været en torn i øjet på USA.

Sandheden er nok, at Venezuelas økonomiske sammenbrud for længst er indtruffet – forårsaget dels af socialistisk planøkonomi og dels af faldende oliepriser, som ikke har kunnet finansiere regeringens store velfærdsprogrammer og landets store import.

Fra pengeøkonomi til bytteøkonomi

Venezuela plages af verdens højeste inflation, på 475% årligt. Historisk set er det niveau blevet overgået i mange lande, men når resten af verden som nu stort set ingen inflation har, er det markant. Det har ført til, at der er mangel på stort set alt i olielandet. Varer (og som altid udenlandsk valuta og guld) har erstattet bolivaren som valuta. Man bytter i stedet for at handle.

Det betyder, at detailhandlen ikke vil sælge for bolivarer, og at bønderne ikke vil producere, hvis de afregnes i bolivarer. Det bidrager til varemanglen og de fattige, som intet har at bytte med, er hårdest ramt – alt i mens at regeringen beskylder USA og angiveligt højreorienterede erhvervsfolk for at orkestrere varemanglen.

Bolivaren – langvarigt problembarn

 Valutaproblemerne i Venezuela er ikke nye. I 2008 udskiftede den socialistiske regeringen den daværende inflationsplagede bolivar med et ny såkaldt “bolívar fuerte” (stærk bolivar), hvilket f.eks. betød, at ISO-forkortelsen blev ændret fra VEB til VEF, men nu er den stærke bolivar altså blevet svag. 100 VEF-sedlen, som præsidenten så gerne vil afskaffe, er f.eks. kun knap 1 DKK værd.

Tavex sælger for øjeblikket ikke VEF, men hvis du har en svaghed for usikre valutaer, kan vi anbefale 100 billioner Zimbabwe dollars (CNX). Sådan en seddel fra det sydlige Afrika koster 299 DKK, når du køber den hos os, men vi vil kun give 40 DKK for den, når du sælger den hos os. Sådan er risikoen med dårlige valutaer.

Troværdige penge, i hvert fald en valuta, som er betydelig mere troværdig end bolivaren, er en hjørnesten i alle landes og i hele verdens økonomi. “Money makes the world go round”, sang Liza Minelli og Joel Grey i filmen Cabaret fra 1972. Uden penge går den ikke rundt.

Guldpris (XAU-DKK)
15 427,80 DKK/oz
  
+ 137,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,42 DKK/oz
  
+ 1,07 DKK

Du vil måske også gerne læse