Opret ny alarm

Guldbrevet nr. 9 - 2017

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 06.09.2017
Guldpris (XAU-DKK)
15 340,30 DKK/oz
  
+ 239,90 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
171,64 DKK/oz
  
+ 2,10 DKK
Guld Tavex danmark blog banner

Guldet brød endelig 1300 USD/ounce

Guldet har siden januar danset limbodans mellem 1200 USD/ounce og 1300 USD/ounce, men mandag den 28. august lykkedes det endelig guldet at passere den attråede grænse. Se her:https://tavex.dk/dk/aktuelle-guldpriser-og-soelvpriser/

Og ikke blot den spæde tå kom over linjen – det gule metal tog et syvmileskridt ind i et nyt prisområde og landene på 1318 USD/ounce, da dagen var slut. Velkommen til en spændende august i guldets tegn.

Guldet og de 1300 USD

Ser man på det i dollars og cents, så er der ikke sket så meget i løbet af måneden. Guldet startede den 1. august på 1269, og hvis man sammenligner den pris med månedens top, 1318 USD/ounce den 18. august, så er prisen “kun” steget med 49 USD. Alligevel har guldet ikke stået så højt siden november 2016, hvor det kortvarigt var oppe over 1300 USD/ounce i forbindelse med præsidentvalget.

Ellers skal vi tilbage til juni-september 2016, hvor guldet var oppe over 1300 USD – og før det var der blot én dag i 2015, hvor guldet passerede den milesten. Derefter skal vi helt tilbage til 2014 for at finde længere perioder, hvor guldet var på den anden side af de 1300, også er vi allerede godt på vej mod guldets kulmination på 1900 USD/ounce i 2011.

Guldet tog først tilløb

Fra åbningen i august på 1269 USD/ounce faldt det til 1257 USD/ounce den 7. august, hvorpå det tog en ordentlig stigning på 31 USD til 1288 USD/ounce den 11. august. Derfra begynder zigzaggeriet omkring de 1290, som holder ved til fredag den 25. august, hvor prisen er på netop 1290 USD/ounce.

Over weekenden tager guldet endnu et spring, nemlig til omtalte 1318 USD/ounce den 28. august med lidt korrektion den efterfølgende dag, hvor guldet landede på 1309 USD/ounce, men nu, i skrivende stund den 31. august er det tilbage ved 1318 USD/ounce. I komfortabel afstand af 1300 USD-grænsen, altså.

Denne stigning er sket samtidig med, at USD er steget pænt i indekset i forhold til de andre store valutaer, fra 92,2 til 93,2, så det er godt gået af guldet. Se her: https://www.bloomberg.com/quote/DXY:CUR

It’s NOT the Economy, Stupid!

Hvad er det så, der årsagen til at prisen på guld er for opadgående? Er det økonomien? Nej, ikke rigtig, for amerikansk økonomi har det rigtig godt – f.eks. blev BNP-væksten i andet kvartal i går revideret op til 3,0%, 0,2% højere end forventningerne hos økonomerne bredt set. Tallet bekræfter, at der er robust vækst i USA. Har Fed aflyst de forventede rentestigninger? Næ, de er om muligt med BNP-tallet blevet endnu mere sandsynlige.

Sagen er, at der er grundlæggende politisk mistillid til præsident Trumps politiske ledelse, som dels går på præsidentens måde at lede Det Hvide Hus på og til de mennesker, som Trump har ansat. Den mistillid er ikke forsvundet, selvom Trump har skaffet en marinegeneral, John Kelly, til at rydde op.

Der stadig undersøgelser i kongressen og hos FBI, der tager sigte på Trumps og Trumps ansatte eventuelt ulovlige forbindelser til Rusland inden valget. Trumps evne til at bruge kongressen til at få sin lovgivning gennem er nærmest katastrofal dårlig, hvilket yderligere svækker præsidentens stilling.

Trump har travlt nu

Trumps store paradegren til valget sidste november var skattelettelser til almindelige amerikanere – og til virksomheder, naturligvis.

Trump vinker til sine støttere

Virksomheds- og selskabsskat kan gå relativt gelinde, men skattereformer (altså af den føderale indkomstskat) i USA plejer at være mere langsommelige og besværlige at gennemføre end i Danmark, så Trump har pludselig travlt, nu hvor han har lidt mere end tre år tilbage af sin embedstid og sikkert gerne vil have, at effekten af en bred skattelettelse kunne have tid til at bearbejde vælgerne i hans retning ved næsten præsidentvalg i november 2020.

Atomgalskab i Fjernøsten

Oven i dette har vi fået endnu mere usikkerhed fra Nordkorea, et paranoid, stalinistisk familiediktatur, der er fattigt som en kirkerotte, men holder sin befolkning i et jerngreb – og desværre råder over atomvåben.

Nordkorea er nu i færd med at udvikle sin evne til at potentielt sende disse masseødelæggelsesvåben ud i verden ved hjælp af raketter, og det underlige land bruger dygtigt trusler om at ramme den amerikanske ø Guam (for der er måske stadig lidt langt til Alaska) og overskydninger af missiler over Japan til at skabe skræk i Østasien.

Alt dette staves USIKKERHED, og det er, som jeg har sagt så mange gange før: det er denne usikkerhed, der nærer guldprisen – og den er tydeligvis af en sådan størrelse, at den overskygger USA’s økonomiske realiteter. For at parafrasere Clintons gamle kampagneslogan fra 1992: It’s NOT the economy, stupid!

 

___________________

Mnuchin i Fort Knox – skal USA’s guldreserve opskrives?

USA’s finansminister Steven Mnuchin meddelte forleden på Twitter, at han havde været på besøg i Fort Knox, en ret isoleret US Army-base i det nordlige Kentucky, der stort set kun er kendt for, at den har lånt placering og uofficielt navn til institutionen US Bullion Depository, der ejes af finansministeriet.Mnuchin er faktisk kun den tredje af USA’s mange finansministre, der har besøgt Fort Knox og US Bullion Depositorys faciliteter, som blev opført under præsident Franklin D. Roosevelt i 1936, tre år efter at han havde forbudt amerikanerne at eje guld som investering.

Hele denne ideologiske kamp mellem tilhængerne af guldfod og tilhængerne af fiatpenge spiller en rolle helt op til i dag, fordi for finansministeriet er dollaren nemlig gud, og da man ikke skal have flere guder end én, så vil amerikanske finansministre gerne ignorere guldet. Besøg hos guldbarrerne i Kentucky kunne nemlig få noget af dollarens valutaglans til at smitte af på det gule metal, frygter tilhængerne af fiatpenge.

Men hvad skulle han så der, Mnuchin?

Men hvad skulle han så der, Mnuchin? Jo, han skulle faktisk se til sit guld. Men hvorfor har han da fraveget den gode tommelfingerregel om, at amerikanske finansministre giver pokker i deres guld? Det er det gode spørgsmål – og her skal vi nok et helt andet sted hen for at få svar på det.

Hr. Mnuchin og han medarbejdere i ministeriet, der ret beset hedder De Forenede Staters Skatkammer, er nemlig ved at være på rumpen, altså pengeløse. Denne situation vil træde i kraft den 29. september, for der vil den amerikanske statsgæld passere det såkaldte gældstag – og det må den ikke. Sagen er så, om man kan få kongressen til at hæve taget inden den 29. september – eller man skal finde på noget andet.

Noget andet kunne f.eks. være at kæle lidt for sine guldbarrer ved at opvurdere dem fra den kunstigt lave pris, som guldet er bogført til i finansministeriets regnskabsbøger. 42,22 USD per ounce er guldet bogført til, hvilket betyder, at finansminister Mnuchin pludselig kunne få adgang til 360 mia. USD til mere eller mindre fri afbenyttelse, hvis den bogførte værdi blev sat op til f.eks. 1300 USD/ounce, der ligger betydelig tættere på dagsprisen.

Det er en fristelse for enhver finansminister. Nu må vi se, om den bliver for stor.

 

 

Guldpris (XAU-DKK)
15 340,30 DKK/oz
  
+ 239,90 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
171,64 DKK/oz
  
+ 2,10 DKK

Du vil måske også gerne læse