Opret ny alarm

Guldbrevet nr. 5 - 2018

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 16.05.2018
Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
+ 68,90 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
+ 2,93 DKK
Guld Tavex danmark blog banner

af Peter Kyhn

Dollaren op, guldprisen op – i kroner

I de sidste mange, mange måneder, har vi set en amerikansk dollar, der blev kontinuerligt svækket, og en guldpris, der var en march på stedet eller med et lille fald målt i danske kroner. April satte en stopper for den trend.

Syrien – en fuser for guld

Den 29. marts var guldprisen nede på 8013 DKK/ounce, men ramte 8090 DKK/ounce den 3. april, hvorfra den kurede til 8079 DKK/ounce den 9. april. Så tog den et ordentligt glædespring, forårsaget bl.a. af ny spænding mellem USA og Rusland omkring Syrien, og ramte 8168 DKK/ounce den 10. april, den højeste kurs i år siden 12. januar.

Det gik dog hurtigt den anden vej, da verden udmærket kunne se, hvem der havde bukserne på i Syrien, og det stod klart, at USA ikke var villig til at gå længere end at sende bomber i hovedet på Assad. Uden “boots on the ground” var Syrien færdig som usikkerhedsleverandør – og dermed accelerator for guldprisen.

Rekord siden januar

Allerede den 11. april var prisen tilbage til 8090 DKK/ounce, for at ramme 8126 DKK/ounce den 12. april og derefter glide stille ned mod 8103 den 16. april. Dagen efter røg prisen op i 8128 DKK/ounce, hvorpå den sagte gled ned til 8079 DKK/ounce den 24. april, men returnerede til 8097 DKK/ounce.

Styrkelsen af USD gav plads til noget mere, og efter en pause på børsen 1. maj, nåede guldprisen 8188 DKK/ounce, den højeste pris siden 9. januar i år. Guldet har tabt 30 kroner siden da, men holder et stabilt leje fra de 8156 DKK/ounce, som prisen landede på den 3. maj.

Snak om 1350 USD er forstummet.

Og hvordan ser det så ud i USD? 

Ja, noget anderledes må man sige. Hvor man for nogle uger siden talte om et nyt niveau for guldprisen i 1350’erne, så er den snak helt forstummet i takt med dollarens styrkelse, og guldet ser nu ud til at holde sig fra 1300-grænsen md det yderste af neglene.

Sådan så måneden ud i korte træk: april begyndte med lidt fluktuation frem og tilbage. Guldprisen stod i 1321 USD/ounce den 29. marts for at stige pænt til 1339 USD/ounce den 3. april. På en dag faldt den 10 USD til 1329 USD/ounce den 4. april, hvorpå en stigende trend satte ind, der ledte til to toppe, 1352 USD/ounce den 11. april og 1350 USD/ounce den 17. april med en lille dalgang imellem.

Jammersminde for guldprisen

Efter de 1350 USD/ounce har hele slutningen af april været et langt Jammersminde for guldprisen – med nogle få bjergtoppe faldt prisen igen og igen, så den nåede 1304 USD/ounce den 1. maj, der er børsdag i USD.

Derefter reboundede den til 1312 USD/ounce den 3. maj, hvorfra den er gledet lidt siden. Vi konstaterer et par ting: guldprisen i USD ligger nu på samme niveau som i slutningen af december.

Hvad konstaterer vi?

Dow Jones er i hvert fald ikke blevet svækket, i det den stod på 23.644 ved april måneds indgang og på 24.000 mere eller mindre ligeud, da københavnerne var i Fælledparken med røde faner.

USD er markant styrket. Den (USD spot index) åbnede april på mere eller mindre 90.000 ligeud over for de andre store valutaer, faldt med godt 600 point til 89.425 på Hendes Majestæts fødselsdag den 16. april, hvorpå USD er steget og steget lige siden, så den nu er på 92.595.

Aktier, USD trives, guldet halter

Det er det højeste niveau siden begyndelsen af januar, men stadig et meget langt stykke fra den 103.000, som den var oppe i i begyndelsen af januar 2017, hvor præsident Trump sagde, at dollarkursen skulle ned.

I mellemtiden (1.-2. maj) var der møde i Feds FOMC-komité, som besluttede sig for at lade renten være, samtidig med at den erklærede sig forpligtet på “further gradual adjustments in the stance of monetary policy”, altså at fortsætte rentenedsættelserne i sporet fra Yellens tid. Business as usual, med andre ord.

Hvis vi skal spore starten på det store verdensøkonomiske sammenbrud, som skal løfte guld helt op i en anden prisklasse, bør vi se på nogle andre nøgletal og konstatere, at resten af verden i hvert fald ikke holder med os. Gældsøkonomien ruller endnu, for fulde gardiner.

________

Milliardær sætter halvdelen af formuen i guld

af Peter Kyhn

Markederne, men især pressen er meget optagede af, hvad kendte investorer (gerne amerikanske) gør med deres personlige formuer. Men der findes andre rigmænd, end dem der er amerikanske, og de har også strategier for deres formuepleje.

Den rigeste mand ved Nilen

En af dem er den ægyptiske milliardær Naguib Sawiris, der befinder sig et eller andet sted i 570’erne på Forbes’ liste over verdens rigeste. Han har netop sat halvdelen af sin temmelig store formue på godt 35 mia. kr. i guld, skriver Finans.dk med reference til Bloomberg.

Læs mere her: https://finans.dk/finans2/ECE10571445/mangemilliardaer-forudser-krak-smider-halvdelen-af-formuen-i-guld/?ctxref=forside

Årsagen? Jo, han tror at de overvurderede aktiemarkeder vil krakke, og at guld vil nå op i en pris på 1800 USD/ounce.

Sawiris overgår Petrov

Han handler med andre ord, lige som vi på Tavex’ seneste guldseminar i slutningen af marts fik anbefalet af professor Krassimir Petrov: når forholdet mellem aktiepris og guldpris er, at aktier er ekstremt dyre i forhold til guld, så skal man skifte fra aktier til guld.

Til forskel fra rådene hos Petrov er Sawiris endnu mere ekstrem i sin tiltro til guld. Han deler nemlig ikke sin formue i fire (guld, kontanter, fast ejendom og aktier), som Petrov anbefaler, næ, han deler den i to og lægger halvdelen i guld. Det er meget risikobetonet/overbevisende/selvsikkert – vælg selv, hvilket adjektiv der passer dig.

På den anden side, så er guld – over tid – den bedste måde at bevare sin formue på, så helt skidt kan vel ikke gå for Sawiris.

Trump – en krise i sig selv

Sawiris ser ud over det overvurderede aktiemarked flere kriser, som præger tiden vi lever i – bl.a. krisen i Mellemøsten og præsident Trump, der åbenbart er en krise i sig selv. Som jeg tidligere har nævnt, så er en af vejene til en høj guldpris en eskalerende konflikt på den koreanske halvø.

Her har Naguib Sawiris med sin guldinvestering holdt på både gynger og karusseller – han har nemlig investeringer i telekom og turisme i Nordkorea, som han håber på at kunne få mere ud af ved en optøning af forholdet mellem de to Koreaer.

Investeret i miner

Sawiris, der tilhører det koptisk kristne mindretal i Ægypten, har sin formue fra konglomeratet Orascom, som er grundlagt af hans far. Orascom, der nu er delt op, har aktiviteter inden for telekom, turisme, byggeri og teknologi, men Naguib Sawiris har især koncentreret sig om telekom i selskabet Global Telecom Holding.

Ud over dette ejer Sawiris også det hollandsk-baserede guldmineselskab La Mancha Resources, som han købte i 2012 for næsten 500 mio. canadiske dollars og derefter afnoterede fra børsen i Toronto.

…. og i politik

I forbindelse med det arabiske forår og afsættelsen af præsident Hosni Mubarak var Sawiris med til at grundlægge det liberale, sekulære, markedsøkonomisk orienterede Free Egyptians’ Party i modstand mod Det Muslimske Broderskab.

Foråret er som bekendt kørt af sporet, Det Muslimske Broderskab er ude og diktatoren Abdel Fatta el-Sisi sidder på magten, støttet af i øvrigt af de frie ægyptere – så Sawiris behøver vel ikke at lægge mange kræfter på politik mere.

Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
+ 68,90 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
+ 2,93 DKK

Du vil måske også gerne læse