Bestillingsmeddelelse

Indtast venligst dine kontaktoplysninger, så vil vi meddele dig når varen er på lager.


Schweizisk Vreneli

Det er med stor glæde, at Tavex kan præsentere Schweiz’ mest kendte guldmønt, den schweiziske 20 franc Helvetia guldmønt. Også kaldet “Swiss Vreneli”, 20 franc guldmønten blev først udstedt i 1883, og er vidnesbyrd over Schweiz’ lange arv som en af verdens førende lande indenfor ædelmetalhåndværket og produktionen af guld. Særligt udformet fra en holdbar krone guldlegering, er Helvetia 20 franc guldmønten udsmykket med det berømte schweiziske våbenskjold oven på en baggrund af en egegren, som symboliserer landets langsigtede udholdenhed, og en yndefuld kvindelige personificering af selve Schweiz.

Med uforlignelige ensartethed og “schweizisk” kvalitet, er denne mønt kendetegnende for et af de mest velstående lande i verden. Forbundet med finansiel stabilitet og sikkerhed, er den schweiziske 20 franc Helvetia bullion mønt den foretrukne historiske guldmønt blandt et stort antal kendere, investorer og samlere verden over.

Denne vare er fritaget for
moms i Danmark


 • Vi sælger 1 623.20 kr
 • Vi køber1 516.16 kr
 •  
 • Pris pr. stk.1 623.20 kr

Gå til indkøbsvogn

Netbutikken er lukket. Prøv igen senere.

Sammenlign dette produkt

 • Schweiziske 20 franc Helvetias er Schweiz’ mest eftertragtede guldmønt. Prydet med et smukt design af Helvetia, den kvindelige personificering af Schweiz, og med en uforlignelige ensartethed i som har varet ved i seks årtier, er disse schweiziske guld franc de mest berømte historiske bullion mønter fra dette velstående land.
 • Schweiziske 20 franc Helvetias er Schweiz’ mest likvide guldmønt. Med omkring 61 mio stykker præget siden 1883, er den schweiziske 20 franc guldmønt et kendt navn blandt bullion forhandlere og investorer.
 • Schweiziske 20 franc Helvetias er Schweiz’ mest eftertragtede guldmønt. Prydet med et smukt design af Helvetia, den kvindelige personificering af Schweiz, og med en uforlignelige ensartethed i som har varet ved i seks årtier, er disse schweiziske guld franc de mest berømte historiske bullion mønter fra dette velstående land.
 • Schweiziske 20 franc Helvetia guldmønter er penge. Mønterne er fritaget for moms og i Danmark og EU.
 • Schweizisk 20 franc Helvetia guldmønter er internationalt anerkendte. Ved at skildre de emblemer fra af en af ​​de mest stabile og velstående lande i verden, Schweiz, er 20 franc Helvetia guldmønt et symbol på tillid og stabilitet.
 • Schweiziske 20 franc Helvetia guldmønter er en form for opsparing. Schweiziske guld franc er et ideelt valg for enhver langsigtet saver der værdsætter sikkerheden og stabiliteten ved at eje fysiske lovlige guldmønter.
 • Schweiziske 20 franc Helvetia guldmønter er en god måde at sprede risikoen i din portefølje. Gulds lave korrelation med andre finansielle aktiver bevirker, at guldmønter tjene som et godt porteføljehedge mod markedsrisikoen.

Navnet bag den schweiziske 20 franc Helvetia guldmønt

Navnet bag Schweiz’ mest berømte guldmønt, og landet selv, stammer fra en keltisk stamme benævnt Helvetii der bosatte sig i omkring 500 f.Kr. i de alpine områder, i hvad der i dag er anerkendt som Schweiz. Navnet på denne stamme, og efterfølgende regionen, levede videre i det latinske sprog. I dag er Schweiz’ officielle navn Schweiz Konfederationen eller Confoederatio Helvetica på latin, og var derfor grunden til at man navngav den smukke kvindelige personificeringen af ​​Schweiz portrætteret på forsiden af ​​den schweiziske 20 franc guldmønt “Helvetia”.

Etableringen af den ​​schweiziske franc

Op til midten af ​​det 19. århundrede, havde Schweiz’ kantoner (medlemsstater) det privilegium at udstede deres egne mønter. Medlemsstaterne de udstedte et stort antal mønter, der var af forskellige pålydende værdi, vægt og finhed, og som ligeledes var sammensat af forskellige materialer. Desuden var der en stor tilstrømning af udenlandske mønter på grund af Schweiz’ gunstige geografiske beliggenhed som handelsnation og penge som blev sendt  til Schweiz af det relativt store antal schweiziske lejesoldater, der på daværende tidspunkt tjente forskellige kongehuse i Europa. Det store udvalg af mønter komplicerede hverdagens monetære transaktioner, og for at mindske forvirringen og besværet blev de enkelte schweiziske medlemsstater enige om, at eneretten til at præge og udstede mønter skulle overføres til den føderale regering. I 1850 vedtog den schweiziske føderale forsamling den nationale møntlov, som fastsatte, at sølv skulle blive grundlaget for det nye monetære system, og at de sølvmønter skulle kalde den schweiziske franc.

Schweizerfrancen og den Latinske Monetære Union

I 1865 grundlagde Italien, Frankrig, Belgien og Schweiz, Europas første store møntunion under navnet den “Latinske Monetære Union”. Denne union var et forsøg på at forene de respektive landes penge til en enkelt ensartet valuta. De stiftende medlemmer af unionen var enige om en ensartet finhed og vægt deres mønter, som blev sat til at være lig den franske sølv og guld franc, og de blev enige om at at de respektive lande kunne udveksle hinandens guld og sølv mønter, uanset om de blev udført i et andet design, udanset hvilken konge der var afbildet dukke eller navnet på mønterne. Forholdet mellem de to ædelmetaller blev ligeledes standardiseret, og 4,5 gram sølv var således lig med 0,290322 gram guld, med et forhold af 15,5 til 1. Denne standardisering gjorde handel mellem medlemslandene lettere hvilket tiltalte de andre europæiske lande som med tiden også tilsluttede sig unionen. Selvom unionen begik en række fejl, blandt andet ved, at de enkelte regeringer udstedte pengesedler som i antal oversteg det fastsatte faste forhold mellem pengesedler og  ædelmetal mønter i omløb, så var de alle følgerne af dårlige vurderinger og menneskelige fejl. Ikke desto mindre så voksede unionen indtil udbruddet af er fagforeningen udvidet indtil fremkomsten af ​​Første Verdenskrig, og endte formelt et årti senere i 1927.

Skabelsen af den schweiziske 20 franc guldmønt

Trods deltagelsen i en møntunion, der var baseret på både guld og sølvmønter, så valgte Schweiz ikke at udstede sine egne guld francs, da landet tilsluttede sig unionen, en beslutning, som varede i næsten tyve år. Der var to årsager til dette: For det første, så var landets to vigtigste handelspartnere Italien og Frankrig og betød, at landet fik en stor tilstrømning af guldmønter fra disse to lande, og siden disse landes mønter blev anset som lovligt betalingsmiddel af de schweiziske myndigheder, var der ikke behov for at udstede sine egne guldmønter. Den anden grund var, at den pålydende værdi af guldmønterne i møntunion blev sat nogenlunde til markedsprisen for guld, hvilket gjorde det urentabelt at præge og udstede sådanne mønter.

De øvrige medlemmer af fagforeningen tolererede den anden grund for et stykke tid, men da Frankrig beskyldte Schweiz for at snylte på de øvrige landes møntsystem, besluttede den schweiziske forbundsregering, at begynde at udstede sin egen version af guld franc’en i 1883. Selv landet forpligtede sig til at udstede sine egne mønter, udstedte man et forholdsvis lavt antal mønter de kommende tyve år. Men dette ændrede sig ved udbruddet af ​​Første Verdenskrig, hvor både Frankrig og Italien opgav deres ædelmetalstandard til fordel for et fiat-baseret monetært system. I perioden mellem Første og Anden Verdenskrig, udstedte Schweiz cirka 51 millioner guldfrancs, eller 83% af alle schweiziske 20 franc mønter udstedt siden 1883.

Værdien af schweizerfrancen blev støttet af guldstandarden

Anført af USA, opgav verden i 1971 guldstandarden til fordel for et fiat-baseret monetært system. Selvom Schweiz delte et lignende system i forbindelse med udstedelse af papirvaluta, var der en væsentlig forskel, idet den schweiziske nationalbank, var forpligtet have mindst 40% af sine aktiver i guldbarrer. Det betød, at den schweiziske centralbank var ikke i stand til at udvide pengemængden (dvs. oprette en fiat valuta ud af den blå luft), udover det fastsatte forhold mellem papiraktiver og guld. Som følge heraf blev den schweiziske papirfranc opfattetet som et troværdigt derivat af de tidligere guldfranc mønter, en opfattelse, der har gjort den schweiziske franc til en af de stærkeste og bedste valuta siden 70’erne.

Desværre mente magthaverne, at det ikke var i Schweiz’ interesse at have et fiat-baseret monetært system der var så godt som guld, og med politisk støtte, ændrede man den schweiziske grundlov således at Schweiz opgave guldstandarden i april 1999. Et år senere, med guldprisen på en 20 år lavpunkt på $ 250 per ounce, begyndte den schweiziske nationalbank til gradvist afhænde sine guldreserve ved at sælge det på markedet. Salg af den første beholdning af guld blev afsluttet i 2005, hvor 1.300 tons guld blev solgt til en gennemsnitlig pris på 351 dollar per ounce, hvilket førte til et betydeligt tab for det schweiziske folk, set i lyset af, at prisen på guld steg til $ 1900 per ounce i 2011 . Til dags dato har den schweiziske nationalbank solgt 1.550 tons guld af sin oprindelige guldreserver på 2.590 tons, hvorfor den schweiziske nationalbank i dag kun besidder 1.040 tons guld eller 10% af nationalbankens aktiver.

Pålydende værdi Dimensioner Lødighed Produktets vægt i gram Guld vægt i gram Guld vægt i oz
20 Frank 21.00 mm 900 6.45160 g 5.80644g 0.19

Den schweiziske 20 franc Helvetia guldmønt som Tavex tilbyder blev udstedt mellem 1897 og 1935. Mønten blev igen præget i 1947 og 1949.

Forside

Forsiden forestiller Helvetia, en kvindelig personificering af Schweiz, med flettet hår og en krans af blomster på hendes skuldre og med de schweiziske alper i baggrunden. På hendes skulder fremgår også teksten “F.LANDRY” designerens underskrift som er synlige i bunden af ​​mønten. Over hende er teksten “HELVETIA”.

Bagsiden

Bagsiden viser Schweiz’ våbenskjold i kombination med en egetræsgren og bånd. Til venstre er betegnelsen “20” med “FR” til højre. Prægningsåret vises i bunden af ​​mønten, med møntmærket.

Den schweiziske 20 franc Helvetia guldmønt er en 22 karat guldmønt, hvilket betyder, at det mønten er sammensat af 21,6 / 24 = 90% guld og resten af ​​mønten indeholder kobber. Guld og  kobberlegering bevirker, at møntens overflade er mere holdbare og mindre udsat for ridser og mærker. Mønten indeholder et guldindhold på 5,806 gram, mens selve mønten vejer 6,4516 gram.

Se aktuelle guldpriser.

Bestillinger fra webshoppen kan erhverves på to måder:

  1. Selvafhentning hos Tavex på Københavns Hovedbanegård – GRATIS
  2. Forsikret levering med PostNord:
    a. Ordrer over 10.000 kr – GRATIS
    b. Ordrer under 10.000 kr – fra 129 kr

Afhentnings-og leveringsbetingelser
Du vil blive tilsendt en email så snart din bestilling er klar til afhentning. Gyldigt billed-ID er påkrævet ved afhentning. PostNords leveringstid er 1-3 hverdage og forsendelsen bliver leveret til nærmeste postbutik (du vil blive tilsendt SMS og/eller email med et trackingnummer og herefter underrettet så snart pakken er ankommet). Forsendelse udenfor Danmark (herunder Grønland og Færøerne) skal aftales særskilt med Tavex.

Du kontakte os telefonisk på +45 3312 0907 eller via mail

 

Andre har også købt

PARTNERE

Schweizisk Vreneli - Tavex - Køb og salg af guld & valuta
Schweizisk Vreneli - Tavex - Køb og salg af guld & valuta
Schweizisk Vreneli - Tavex - Køb og salg af guld & valuta
Schweizisk Vreneli - Tavex - Køb og salg af guld & valuta
Schweizisk Vreneli - Tavex - Køb og salg af guld & valuta
Schweizisk Vreneli - Tavex - Køb og salg af guld & valuta