Opret ny alarm

Guld: pludselig er det tilbage

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 06.02.2018
Guldpris (XAU-DKK)
15 435,30 DKK/oz
  
+ 312,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,64 DKK/oz
  
+ 2,82 DKK

af Peter Kyhn

Tager man uge 5 for sig selv, så den ganske frygtelig ud, når vi var på sidste børsdag, den 2. februar (kyndelmisse). Det gule metal havde tabt næsten 100 kr. i løbet af ugen. Men så kom der et aktiefald i USA og reddede souffleen!

Forklaring følger her.

Guldet presset af USD

På vej ind i uge 5 lå guldprisen mandag den 29. januar på 8050 DKK/ounce i forlængelse af en nedadgående trend, som havde haft januar i sit greb. Faldet i de fire første uger var ikke på mere end 100 kr., men presset nedad var ikke til at tage fejl af.

Og det forargelige var, at det ikke var et pres fra det gule metal, men fra den regningsenhed, USD, som vi bruger til at beregne prisen på guld, som især trak ned. USD var faldet over for EUR og dermed over for DKK – de grønne sedler er som bekendt gået under 6 DKK fra et udgangspunkt på 6,20 DKK ved månedens begyndelse.

Nå, men USD-genvordigheder er et vilkår, når man køber guld i DKK.

Helt i bund på kyndelmisse

Som sagt en svag start på 8050 DKK/ounce, men allerede dagen efter, tirsdag den 30. januar, var prisen neden på 8030 DKK/ounce, som den holdt dagen efter også. Men så tog den et dyk til 7956 DKK/ounce på ugens sidste handelsdag, 2. februar, som i den katolske tid blev fejret som lysmesse, missa candelarum, som blev til kyndelmisse på dansk.

Men så skete det, som er det forunderlige med investering og med guld: pludselig, så vender det og mandag den 5. februar ved dagens slutning var guldet tilbage 12 kroner højere end kursen mandagen inden, nærmere bestemt 8062 DKK/ounce.

Hvad er så årsagen til alt dette? Den faldende tendens i januar skyldes vel, trods budgetproblemer i USA’s Kongres, en positiv udvikling i USA’s økonomi med gode nøgletal. Fed holdt møde tirsdag og onsdag, men resultatet blev uændret rente, og markerne regner med to eller tre rentestigninger i år, forudsat at konjunkturen holder.

Er aktierne endelig gået i mol?

Desværre viste nogle tal sig at være lidt for gode, nemlig løntal i slutningen af ugen, hvilket gav anledning til frygt for en overophedning af amerikansk økonomi (hvor Fed bliver nødt til at træde på bremsen), men frygten smittede af på aktiemarkedet, som faldt markant fredag, hvorefter tallene faldt endnu mere mandag, og det smittede af på guldprisen, som over weekenden og i løbet af mandagen steg til 8062 DKK.

Aktiepanikken har bredt sig globalt til både europæiske og asiatiske børser og er fortsat hjemme i USA, så Dow Jones er faldet fra 26.600 til 24.300 fra 26. januar til 5. februar, hvilket er det største fald siden finanskrisen.

Er det en ny aktietrend? Det er det store spørgsmål. Faldet er som bekendt ventet og spået mange gange, men de færreste har vel set frem til det. Det handler som bekendt om at komme så højt op på aktiebølgen for så at sælge, lige inden den knækker Andre gode spørgsmål er, om guldprisen vil fortsætte parallelt op, hvis aktierne går ned. Hvad vil konsekvenserne for USA’s realøkonomi være, hvis aktierne begynder at falder i længere tid? Og hvordan vil Fed reagere?

Mere usikkerhed gavner guld

Vi nøjes med at konstatere, at de sidste fire-fem dage har åbnet for en helt ny front af usikkerhed, der som bekendt er det, der føder prisen på guld.

Det kan godt være, at det er tirsdag i februar, men det er sandelig alligevel spændende tider at leve i!

Guldpris (XAU-DKK)
15 435,30 DKK/oz
  
+ 312,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,64 DKK/oz
  
+ 2,82 DKK

Du vil måske også gerne læse