Opret ny alarm

Guld klarer sig skidt, når det går (relativt) godt

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 02.05.2017
Guldpris (XAU-DKK)
15 351,00 DKK/oz
  
+ 254,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
171,85 DKK/oz
  
+ 2,36 DKK

Guld fik tæsk i ugen, der gik.

Faldet efter forrige søndags første runde i det franske præsidentvalg ville ligesom ikke stoppe – parret med fremgang på de amerikanske børser, men trods relativ svag USD fik guldet barberet 20 USD af prisen – fra 1276 USD/ounce den 24. april, dagen efter første runde i Frankrig, til 1256 USD/ounce den 1. maj.

Lettelsens Macron

Mellemregningerne er følgende: Så sent som den 21. april var guldet oppe i 1284 USD/ounce og dagene, hvor guldet var oppe at kysse 1300 USD/ounce i perioder i løbet af døgnet var kun timer borte.

Så ramte det franske præsidentvalg og resultatet var, at meningsmålingerne fik ret, og der gik et lettelsens suk gennem regeringsbygninger, bankhovedkvarterer og lederredaktioner i hele Europa: Den tidligere socialistiske minister og investment banker Emmanuel Macron slog faktisk Marine Le Pen med 24,76% af stemmene imod Marine Le Pens 21,1%.

Det betyder, at Macron har det absolut bedste udgangspunkt for næsten runde, som afholdes på søndag, hvor kun de to, der fik flest i første omgang er på stemmesedlen. Dermed er en nedsmeltning i EU og eurosystemet undgået, mente de, der drog et lettelsens suk, og kapitalforvalterne søgte straks ud i mere afkast- og risikobetonede investeringer og væk fra en safe haven som guldet.

Nordkorea spøger

For en gang skyld havde markedet ikke foruddiskonteret sejren, så faldet i guldprisen fortsatte fra 1275 USD/ounce den 24. april til en opbremsning ved 1263 USD/ounce den 25. april, to dage efter valget.

Her fandt prisen så ro resten af ugen, hvor den gyngede til 1268 USD/ounce den 26., 1264 USD/ounce den 27. for at slutte fredag på 1268 USD/ounce.

Over weekenden så man en vis optøning i forhold til de skizofrene atomkommunister i Nordkorea, eftersom det ved forhandling og smiger ser ud til at være lykkedes for præsident Trump at overtale Kinas leder Xi Jiping (før var han en fusker, men nu er han “a good man… a really good man” ifølge Donald Trump) til at lægge pres på Pyongyang, selvom nordkoreanerne – måske for ikke at tabe ansigt – fortsætter med trusler og prøveafskydninger i stort set alle retninger.

En genistreg af Trump at tage den kinesiske leder med til sit resort i Florida – kineserne er ikke immune for denne blanding af intimitet og blær.

FOMC siger nok intet

Hvad skal vi så være opmærksomme på i denne uge?

Jo, noget af det er allerede i gang. Det amerikanske centralbank Feds såkaldte Federal Open Markets Committee holder møde netop nu og vil fortsætte med det i morgen onsdag. Direktøren, Janet Yellen, opfattes som “mindre høgeagtig” i sine sidste kommentarer, hvilket betyder, at hun virker lidt mindre klar i mælet om nødvendigheden af de bebudede renteforhøjelser. Men hendes ord vejes altid på en guldvægt, så vi er nede i sprogpsykologiens usikre krinkelkroge.

Under alle omstændigheder: selvom fru Yellen har sagt, at markedet bør frygte FOMC-møder med programlagt pressekonference (sådan en er mødet i maj ikke) lige så meget som møderne med pressekonferencer, så mener de fleste iagttagere, at vi skal frem til mødet den 13.-14. juni for at få en ny amerikanske renteforhøjelse, og at der altså ikke vil ske noget i FOMC i maj.

Og forhøjelsen får vi nok, eftersom Yellen nok mener, at hun har plads på børserne (Dow Jones ligger flot lige syd for 21.000), i den relativt lave USD-kurs (lavest siden primo november) samt i meldinger om flaskehalse på det amerikanske arbejdsmarked til at kunne hæve renten (og dermed tage lidt fart af økonomien), trods halvskidte jobskabelsestal i april. Men hvad det betyder for guldprisen, er svært at spå præcist om, mener jeg – selvom der er mange, der mener, at det vil være skidt for den.

Alligevel spænding i Frankrig?

Så er der det franske præsidentvalg, der egentlig allerede er dømt ude som leverandør af den nødvendige usikkerhed til guldprisen.

Macron ligger foran i meningsmålingerne og han skal bare have et almindeligt flertal, men det er ikke lykkedes Macron at få de tabende præsidentkandidater til at anbefale ham til deres vælgere. Venstresocialisten Jean-Luc Mélenchon, som fik over 19%, har f.eks. ikke anbefalet Macron, men bare sagt, at han respekterer dem, der stemmer på Macron – selvom Mélenchon hellere ville hugge sin venstre arm af end at gøre noget, der kan styrke Marine Le Pen.

Spørgsmålet er, om Macron kan udbygge sin relativt uprøvede koalition, så den kan ro den store sejr i land over for Le Pen, som har fat i udkants- og arbejdervælgerne og i øvrigt støttes af vælgere, der er langt mere trofaste end Macrons.

Jo, lidt spænding er der da til overs til på søndag. Men om det rækker til for guldet, er et andet spørgsmål.

Guldpris (XAU-DKK)
15 351,00 DKK/oz
  
+ 254,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
171,85 DKK/oz
  
+ 2,36 DKK

Du vil måske også gerne læse