Opret ny alarm

Guld i malkeko-tempo

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 26.09.2017
Guldpris (XAU-DKK)
16 706,20 DKK/oz
  
+ 99,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
198,72 DKK/oz
  
- 0,74 DKK

Anden halvdel af september har ikke været pæn ved guldet. Måneden begyndte så fint med en march mod 1350 USD/ounce, men siden da er det gået skarpt nedad – dog blev uge 38, som vi netop er kommet ud af, stort set en march på stedet.

40 USD under årets højeste

Ugen begyndte mandag den 18. september på 1307 USD/ounce – hvilket skal ses i forhold til 1333 USD/ounce torsdag den 14. september og dette års højeste notering, 1347 USD/ounce en uge inden da. Se nærmere her: https://tavex.dk/dk/aktuelle-guldpriser-og-soelvpriser/

Uge 38 fortsatte med en svag stigende tendens til 1310 USD/ounce tirsdag den 19., men onsdag den 20. begyndte et markant fald, som sluttede på 1291 USD/ounce, faktisk på 1288, hvis man ser på handlen i løbet af dagen. Derpå steg guld tilbage til 1308 USD/ounce mandag den 25. september – og dermed havde guldprisen taget 1 USD på i løbet af en dramatisk uge.

Den gamle Sebastian-sang “Malkekoen” rinder i hu: “Et skridt frem og to tilbage, til der hvor vi var lige før. Sådan er det ofte med…. kør.”

Hvad er det, der ligger bag ved prisbevægelserne?

Trump & Nordkorea

Hvis vi antager, at vi er i gang med et økonomisk opsving i USA af den milde grad, og at det bare kører i baggrunden, så er der to ting, der holder guldprisen oppe lige nu: Trumps manglende succes med at få gennemført de mange ting, han har lovet (og i mindre grad hans selvskabte kaosmanagement i Det Hvide Hus). Dernæst er der Nordkoreas atomtrussel mod dels USA og dels en række lande i nærområdet i Nordøstasien.

Lige et par ord om det sidste: Historisk set har sabelraslen på den koreanske halvø¸ aldrig ført til grundlæggende ændringer i guldprisen, så det er en svag faktor, men den holdes i live af, at Trump er uhørt skarp i sine svar til regimet i Pyongyang. På den anden side er der tegn på, at de kyniske markeder er ved at blive immune over for den langtrukne ordkrig mellem Nordkorea og resten af verden.

Trumps kalamiteter

Med hensyn til det første, Trumps kamp for at få noget gjort, så forsøger han stadig at få sine afhoppede partifæller hjem i kongressen, så han kan maksimere sit løfte om at afskaffe Obamacare. Skattereformen er på vej som forslag, men der er stadig meldinger i øst og vest om, hvad den skal indeholde. Et par lande til, mest bemærkelsesværdigt Venezuela, er kommet med på Trumps liste om lande, hvis statsborgere er uønskede i USA. Det er sket per præsidentdekret og vil forventeligt påkalde en storm af forhindringer fra det juridiske system, som USA’s forfatning giver så rigelig mulighed for.

Merkel sekundær

Men har Merkels sejr i Tyskland ikke betydet noget, spørger du. Ikke så meget, for dels er guldprisen en USA-centreret affære, dels var Merkels sejr også et nederlag, idet hendes CDU gik 8%-point tilbage og favoritpartneren SPD har meddelt, at de ikke vil fortsætte i regering efter sit dårligste valg siden 1932. Så hverken Tyskland eller EU gik styrket ud af søndagens tyske valg.

Hvad er der ellers af interessante ting ude i horisonten?

Der er den volatile bitcoin, som helt sikkert har taget en hel del funding fra det internationale guldmarked. Den er steget som en varmballon i sommersol i år, men har fået nogle ridser i lakken på det seneste. Er det godt for guld, når det går skidt for bitcoin? Formodentlig.

Bitcoin-forbud i Kina

Mere interessant er det måske, at Kina har slået hårdt ned mod bitcoininvestorer. Visse påstår, at Beijing forbereder en devaluering af RMB’en for at få gang i kinesisk eksport igen, som har været lidende i nogen tid, og derfor vil undgå kapitalflugt til bitcoin.

Kina er fuld af især firmaer og banker med dårlig gæld, men kineserne selv har masser af opsparing og penge, og de husker deres historie, så i Riget i Midten er guld stadig stort, og meget taler for, at hvis kineserne vil beskytte sig mod inflation, så vil de vælge guld. Det kan betyde endnu en optur for guld.

Sidste ord fra: Fed

Alle mærkede sikkert, at der var FOMC-møde den 19.-20. september, men rentestigningerne blev skudt til hjørne for denne gang. Spørgsmålet er, om der kommer en til i år – som lovet.

Ledende Fed-folk har 15 taler indbooket i denne uge, så hvis du er fedolog, har du noget at lave. Der er to møder endnu – ved månedsskiftet oktober-november og 12.-13. december.

Guldpris (XAU-DKK)
16 706,20 DKK/oz
  
+ 99,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
198,72 DKK/oz
  
- 0,74 DKK

Du vil måske også gerne læse