Opret ny alarm

Findes der helt sikre alternativer til kontanter?

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 06.11.2017
Guldpris (XAU-DKK)
15 451,00 DKK/oz
  
+ 341,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,68 DKK/oz
  
+ 3,00 DKK

Siden checken blev almindelig som betalingsmiddel i midten af 1960’erne er kontanternes rolle reduceret gradvist. Sidan da er checken blevet udfaset, mens dankort, kreditkort og elektroniske betalingsløsninger som MobilePay er kommet til.

Fra sparebøsse til kontantfri bank

For få år siden lærte børn at spare op ved at stoppe mønter og sammenfoldede sedler i en sparebøsse, som man en gang om året tog med mor eller far i banken, denne solidt udseende bygning befolket af tillidsvækkende og velsoignerede personer, for at tømme og indsætte på sin konto.

I dag kan du ikke længere bruge kongens mønt i de fleste bankfilialer. Du kan derimod få dig en snak med din bankrådgiver.

Mange magt fulde aktører, herunder bankerne, kæmper for at få kontanterne helt afskaffet og gjort alle betalinger elektroniske.

Det gør de på trods af, at kontanter er en enkel, lavteknologisk måde at gennemføre betalinger på – uden afhængighed af hverken IT eller elektricitet.

Kriminelle, dumme eller gamle

Kontantmodstanderne har etableret en vedtagen sandhed om, at mennesker, der holder fast i kontanterne enten er kriminelle, dumme eller oldinge, som befinder sig i udkanten af det gode selskab.

Man kunne få den idé, at det enten kræver dispensation eller er direkte ulovligt at holde fast i at betale med kontanter – eller at opbevare sine penge i form af kontanter.

Men det er helt forkert. Danske kroner er lovligt betalingsmiddel i Danmark. Du kan opbevare hele din rørlige formue i kontanter og sy dem ind i madrassen. Det er fuldstændig lovligt – og forrentningen er lige så “stor”, som den du ville have fået i banken, hvis du havde afleveret dine kontanter dér og gjort dem til elektroniske penge.

Tillid til elektronisk betaling

For at kontantmodstanderne skal kunne få det, som de vil have det, og afskaffe kontanterne, skal der være en meget høj grad af tillid til elektroniske betalinger. Vi skal have den samme eller større frihed med elektronisk betaling, som vi har med kontanter – og vi skal have tillid til de betalinger vi foretager.

Men spørgsmålet er, om disse helt sikre alternativer til kontanter findes.

Medierne fyldes dagligt med historier om huller i sikkerheden ved elektronisk betaling. I den forgange weekend var det historien om, at kriminelle har installeret keyloggere og spyware på offentlige på computere på biblioteker med henblik på at aflure betalingsoplysninger. Se mere her: http://finans.dk/tech/ECE10002615/ittyve-lurer-password-fra-offentlige-computere/

Brug ikke offentlige computere

Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste anbefaler faktisk, at man ikke bruger alment tilgængelige computere ved pengeoverførsler.

De elektroniske overføringstjenester er heller ikke uden problemer. Politiet advarer mod tricktyve ved brug af MobilePay. Se mere her: http://finans.dk/privatokonomi/ECE10003602/politiet-advarer-mod-mobilepaytricktyve/?ctxref=forside

 

 

 

Guldpris (XAU-DKK)
15 451,00 DKK/oz
  
+ 341,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,68 DKK/oz
  
+ 3,00 DKK

Du vil måske også gerne læse