Opret ny alarm

Banker jagter kontanter oven på hvidvask

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 20.09.2018
Guldpris (XAU-DKK)
16 179,50 DKK/oz
  
- 152,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
189,91 DKK/oz
  
- 1,03 DKK

af Peter Kyhn

Samme dag som Danske Bank præsenterede sin selvbetalte rapport om hvidvaskskandelen i banken, besluttede folketingets partier en række stramninger af reglerne om hvidvaskning, bl.a. at det fremover skal være umuligt at betale med, veksle eller få udleveret en 500 EUR-seddel i Danmark.

Ulrik Nødgaard, adm. direktør i bankernes organisation Finans Danmark, støtter forbuddet, men vil gå endnu videre. Stadig samme dag, 19. september 2018, genfremsatte han på sin organisations vegne et forslag, nemlig at Danmark skal afskaffe 1000-kronsedlen.

Bankerne: Væk med 1000-kronen

“Det er almindelig kendt, at de store sedler, hvad enten det er 500-eurosedlen eller 1000-kronesedlen, i høj grad bliver brugt i forbindelse med kriminalitet,” siger Ulrik Nødgaard i følge Ritzau.

Finans Danmark mener ikke, at nogen vil komme til at savne den værdifulde danske seddel, der er pyntet med billeder af Storebæltsbroen og Solvognen.

“Der er rigtig mange tal, som understøtter, at brugen af 1000-kronesedlen til at dække almindelige folks daglige behov er meget beskeden. Den bliver helt overvejende brugt i andre sammenhænge.”

Ud over at forbyde 500 EUR-sedlerne har politikerne også besluttet at ottedoble bøderne for hvidvaskning. I modsætning til indskrænkningen i borgernes adgang til at bruge kontanter, er de øgede bødesatser for bankerne ikke noget Finans Danmark kan støtte.

Ikke én øre i kontanter hvidvasket

Der er en besynderlig timing over dette fornyede angreb mod kontanterne. Hvidvaskskandalen i Ulrik Nødgaards uden sammenligning største medlemsvirksomhed omfatter ifølge den rapport, som Danske Bank selv har betalt for, mellem 745 og 1500 mia. kroner.

Ikke én øre (eller rubel eller euro eller dollar) af disse milliarder er blevet hvidvasket som kontanter.

Det er simpelthen umuligt, da sådanne summer i kontanter (selv 500 EUR-sedler) rent fysisk fylder for meget til, at det giver nogen som helst mening. Det er data, ettaller og nuller, som med Ulrik Nødgaards medlems vidende og medhjælp er blevet transporteret fra konto til konto.

Konsekvensen af dette skal for bankernes interesseorganisation ikke være større straffe for bankerne, næ nej. I stedet skal almindelige mennesker berøves adgangen til at bruge kontanter.

Det giver vist ikke megen mening for folk uden direktøransættelse i en bank.

Tavshed om bankernes virkelige interesser

Karakteristisk er det også, at Ulrik Nødgaard og Finans Danmark ikke omtaler de interesser, som bankerne har i, at kontanter forbydes.

De plejer at pege på, at det er så frygtelig dyrt og bøvlet at administrere kontanter, men det har de glemt lige nu.

Dernæst er det sådan, at hvis du ikke må betale med kontanter, så skal du have bankens hjælp for at kunne betale. Det koster naturligvis noget et eller andet sted i systemet, uanset om omkostningen er skjult for dig i dette øjeblik. For banker er ikke velgørenhedsinstitutioner, så meget ved vi.

Og når bankerne hjælper med betalingen, så får de adgang til data om dit økonomiske liv helt ud i detaljen. Det er data, der kan bruges til en masse, hvis der bliver mulighed for det – og det skal Finans Danmark nok argumentere for, når den tid kommer. Men det er også data, som er mange penge værd, og som du overlader til din bank at administrere.

Bankerne klar med taskforce mod hvidvask

Ulrik Nødgaard lover også, at de danske bankerne vil nedsætte en taskforce af specialister fra bankverdenen, der skal understøtte de politiske initiativer og komme med forslag til bekæmpelse af hvidvask.

Jeg sætter en ounce i sølv på, at taskforcens forslag bl.a. vil omfatte indskrænkninger i adgangen til at bruge kontanter. Bare vent og se.

Det korte af det lange er imidlertid, at man ikke med rimelighed kan bruge hvidvasksagen fra Danske Banks filial i Estland til at argumentere for en indskrænkning i almindelige menneskers ret til at bruge kontanter.

Men de danske banker gør det alligevel.

Guldpris (XAU-DKK)
16 179,50 DKK/oz
  
- 152,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
189,91 DKK/oz
  
- 1,03 DKK

Du vil måske også gerne læse